top of page

När ska vi fotografera bröllopsporträtten?

Före eller efter vigselceremonin?


Att planera hur sin dag ser ut, kan kännas överväldigande. Jag kommer nu ställa er några frågor att svara på, för att ni ska enkelt komma fram till, vad som passar er bäst.


Ett körschema över dagen är verkligen något jag rekommenderar alla brudpar att göra. Sedan kan ni själva välja hur detaljerad körschemat ska vara eller inte. Som i det mest, så finns det inga rätt eller fel, utan det är verkligen individuellt hur ni är som personer och vad ni trivs bäst med. Att kunna visa upp ett körschema underlättar för alla inblandade. Det är mycket att hålla reda på under en bröllopsdag och alla parter vill verkligen göra sitt yttersta för att er dag ska bli bäst.


Så, när passar sig bäst att planera in bröllopsporträtten?

Under mina år som bröllopsfotograf har jag såklart fotat både före och efter vigsel och upplever att det är vanligast att fotografera efter vigsel. Låt oss bena ut vad som passar er bäst?

Före vigsel, att tänka på:

- Hur länge ska er fotograf vara med er under dagen?

Att fotografera före vigseln innebär ett tidigare start för fotografen. Har ni tillexempel bokat 5 timmar, så är fotografen med er från start och i 5 sammanhängande timmar framåt. Det kan då innebära att ni inte hinner få med det ni önskar från fotografen innan er bokade tid är slut. Vissa fotografer erbjuder att förlänga fototiden på plats för en fast kostnad per timme.


- Jag uppmanar alltid mina brudpar att avsätta 1,5 timme för själva bröllopsporträtten. En nackdel som jag upplevt som bröllopsfotograf, när fotograferingen ligger innan vigseln, är att brudparen oftast har svårt att slappna av och finna sig i stunden. Vi har klockan lite emot oss, och som brudpar kan man vara lite nervös ibland lite stressad att hinna tillbaka i tid tills ceremonin ska börja. Riskerna finns att det påverkar känslan i bilderna. Drar förberedelserna ut på tiden tillexempel, så förkortas tiden för porträttfotograferingen.
Fotografera efter vigsel

Jag förespråkar alltid, om det är möjligt, att fotografera efter vigselakten och gratulationerna.

Varför? Då har den största stressen och nervositeten fått lagt sig, ni pustar ut och kan bara känna in och slappna av. Det mina tidigare brudpar säger till mig, är att de tycker det är skönt att få komma iväg en liten stund, bara de två, (och så jag då), för att landa lite.


Vad som är positivt med att välja att lägga fotograferingen efter vigseln, är att;

- vi behöver inte stressa en massa för att hålla ett specifikt klockslag, drar det ut 15min kanske det inte är hela världen.

- gästerna som oftast känner varandra, får egen tid till att mingla och prata ikapp med varandra innan ni samlas för en brudskål när ni kommer tillbaka.

- er noga utvalde toastmaster/mastres kan hålla igång gänget med olika aktiviteter, det kan vara att engagera gästerna att fylla en gästbok med massa skoj. Tipsrundor är popis eller fylla en bingobricka med olika saker under dagen. Det kanske kan finnas något trevligt pris för de 5 första som fyller en bricka tillexempel.

- har ni er fotograf bokad för 5 timmar tillexempel, hinner ni då få detta förevigat; vigsel, bröllopsporträtt, brudskål, mingelbilder, detaljbilder från festlokalen och ev första stunden utav middagen.
14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page