top of page

Kyrklig vs Borglig vigsel

Vilka är för- & nackdelarna?

Det kanske inte är det enklaste alla gånger, att veta om man vill ha ett kyrkligt bröllop, vigas inför Gud, eller om man vill ha en borglig vigsel med lite friare


Jag tänkte jag kan bena ut lite saker som jag snappat upp genom åren som bröllopsfotograf. Ha i åtanke att inget är rätt eller fel. Detta är HELT upp till er två, det viktiga är att du och din blivande är överens om vilket som känns rätt.


Kyrklig vigsel, vad är för och nackdelar

Att ingå äktenskap i kyrka har en stor fördel när det kommer till att gardera sig mot väder och vind. Ni har helt enkelt tak över huvudena och hyfsat varmt, iaf vindstilla. Det finns sittplatser för gästerna och tillgång till toalett. Nu kommer mina synpunkter utifrån mina fotografögon och jag vill ju skapa så fina bilder som möjligt till er och kyrkor varierar sig på många punkter kan jag lova. Det första jag som fotograf tittar på är såklart ljusinsläppet. Det är ovanligt med bra ljus i kyrkor trotts stora fönster, många fönster och så vidare. Det är svårt i vissa kyrkor att hitta olika vinklar att fotografera ifrån. Jag försöker alltid variera mellan mittgången, längst med väggarna, älskar när bänkarna inte sitter diktan mot väggen, utan lämnar en liten gång att ta sig runt i. Även upp på läktaren tar jag mig under tiden när psalmer sjungs och musik spelas. Ibland har kyrkor väldigt starka färger på golvmattor och det kan resultera i färgstick, att färgen studsar upp och gör att man kan se väldigt röd ut.


När ni gifter er i kyrkan så finns det en mall att gå efter. Och detta går prästen igenom med er och det finns lite olika alternativ för hur ni vill lägga upp vigseln.


Minst en av er måste vara medlem i Svenska kyrkan och det innebär att ni får låna kyrkan, präst och kantor gratis. Det ingår i ert medlemskap.


Borglig vigsel och varför inte en utomhus ceremoni?

Att vigas borgligt skulle jag säga är en extrem frihet för er. Här kan ni space till det om så önskas, eller efterlikna en kyrklig vigsel i upplägget, men istället för kyrka hittar man en annan lokal eller varför inte en utomhusvigsel. Själv älskar jag när brudparen bokar mig och berättar att de planerar en utomhusvigsel. Jag tipsar alltid om att ha en plan B. Vad gör ni om det stormar/tokregnar? Är det möjligt, boka en lokal i närheten för att kunna flytta vigseln med kort varsel. OCH för att göra plan B enkel att piffa, kan jag verkligen rekommendera att ha en flyttbar bröllopsbåge. Då förvandlar man vilken plats som helst, till sin vigselplats. Vigselbågar är verkligen så himla bra och vackra. Det finns sååå många varianter man kan välja bland och skapa sin unika lixom. Hett tips ifrån mig.


Något mer som jag personligen gillar är ju att en borglig vigselförättare kan man hitta genom sin kommun. Där kan man kika, du kan leta vigselförrättare över kommungränserna med och hitta någon ni verkligen gillar.


Fria tyglar, här kan ni lägga upp er vigsel precis som ni önskar. Vara precis vart ni vill (ja med tillstånd från berörda om det är såklart) och välja fritt med musik, utan psalmer eller att inte ha någon musik överhuvudtaget. Helt upp till er. Frågar ni mig, och ni vill ha en borglig vigsel, VÅGA och gör er grej. Gör en lekfull, festfull vigsel som strösslas av romantik. Ta ut svängarna. Hihi.Utomhusvigsel med präst, Marieby kyrkoruin


Vad planerar ni? Kyrklig eller borglig?Ha det bäst!

Kram

Veronica

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page